Hur kan CPQ hjälpa er säljprocess?

Att sälja komplexa produkter eller tjänster kan vara tidsödande med massor av flaskhalsar och felkällor. Kunden kanske också har skickat samma förfrågan till fler än ett företag, så att skapa och skicka offerter fort blir viktigare och viktigare. Samtidigt minimera fel.

Hur ser er säljprocess ut? Som detta exempel? Excel ark både här och där, vilken version är den sista? -Var hittar jag sista offertmallen? osv osv.

Det är här ett CPQ verktyg verkligen kan förenkla och låta säljaren klara det mesta av processen själv.

När CPQ införts kommer er säljprocess kanske se ut så här istället.

  • Att kunna göra en offert på minuter som tidigare tagit timmar, dagar.
  • Att kunna presentera dokument, pris som alltid blir likadant oberoende vem som skapar offerten.
  • Oberoende om er säljare har 10 års erfarenhet eller började för några månader, kommer samma offert att skapas med samma pris.
  • Inga förlorade order pga väntetider, flaskhalsar.

En del av den interna processen att skapa ett CPQ verktyg ställer en hel del frågar om modularisering och vilka produkter företaget verkligen ska sälja och vilka regler finns mellan komponenter.

Att bygga ett CPQ system kommer att kräva en hel del men vinsterna är enorma. Exempel finns på företag som haft uppstartsperioder för nyanställda säljare på flera månader upp till år. Med ett CPQ verktyg har detta minskats med 80%.

CPQ löser och automatiserar processen. Dokumentgenerator som automatiskt skapar alla de dokument, rapporter kunden kräver. Kunden är i detta fall både extern och internt. Externt är det offerter, order konfirmering och internt allt från operationer, skapa automatiska rader i order systemet, kolla upp leveranstider. Skapa rapporter som beräkningar av pris eller produkt dimensionering osv.